Sirkü 1899 – Evde üretilen ürünlerin internet üzerinden satışında esnaf muaflığı

Bir işyeri açmadan ve sanayi tipi ya da seri imalat yapabilen makine ve materyal kullanmadan, evlerinde kendi el emekleri ile imal ettikleri ürünleri internet ve benzeri elektronik ortamlar üzerinden satanların, esnaf muaflığından faydalanabilmesi için kapsamı ve şartları, tevkifat uygulaması, belgelendirme ve bankalar tarafından yapılacak işlemler aşağıda özetlenmiştir.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 9 uncu maddesinde; vergiden muaf esnafa ilişkin düzenlemeler yer almaktadır. Bu maddede kimlerin esnaf muaflığından faydalanabilecekleri, hangi işlerin muafiyet kapsamında değerlendirilebileceği ve muafiyetin nasıl uygulanacağı ilgili Kanunun maddesinde bentler halinde sayılmıştır.

Vergiden muaf esnaf uygulaması, gelirleri genelde el emeğine dayalı olan, çok küçük çapta iş yapan ticaret ve sanat erbaplarının gelirlerini vergi dışında bırakan bir uygulamadır.

Evlerde üretilen ürünlerin internetten satışında esnaf muaflığından; Gelir Vergisi Kanununun vergiden muaf esnafı düzenleyen 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (6) ve (10) numaralı bentleri kapsamında faydalanılmaktadır.

Her iki bent kapsamında Muafiyetten faydalanabilmek için öncelikle;

– Bir İşyeri açılmamalıdır.

– Oturulan evlerde imalat yapılmalıdır

– Sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanılmamalıdır

– Faaliyet, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerine bağlılık arz edecek şekilde yapılmamalıdır

– Ticarî, ziraî veya meslekî kazancı dolayısı ile gerçek usulde gelir vergisine tâbi olunmamalıdır

– Satın alınan mallara ve giderlere ilişkin belgelerin muhafaza ve ibraz yükümlülüğü bulunmaktadır.

 Ayrıca muafiyete ilişkin diğer hususlar aşağıdaki tabloda ayrı ayrı gösterilmiştir.

GVK’nın 9/1-6 ıncı Bendi Kapsamındaki Vergiden Muaf EsnafGVK’nın 9/1-10 uncu Bendi Kapsamındaki Vergiden Muaf Esnaf
Muharrik kuvvet kullanmamak şartıyla (Evlerde kullanılan dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletler hariç) oturdukları evlerde imal ettikleri havlu, örtü, çarşaf, çorap, halı, kilim, dokuma mamûlleri, kırpıntı deriden üretilen mamûller, örgü, dantel, her nevi nakış işleri ve turistik eşya, hasır, sepet, süpürge, paspas, fırça, yapma çiçek, pul, payet, boncuk işleme, tığ örgü işleri, ip ve urganları, tarhana, erişte, mantı gibi ürünleri satmak.Oturdukları evlerde sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmadan üretim yapmak.
Bir işyeri açmamak.Ayrı bir iş yeri açmamak.
Dışardan işçi çalıştırmamak.Dışarıdan işçi çalıştırılabilmektedir.
Hem internet ve benzeri elektronik ortamlardan hem de diğer yollarla satış yapmak.Sadece internet ve benzeri elektronik ortamdan satış yapmak.
İsteğe bağlı olarak Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi alınabilir.Esnaf Vergi Muafiyeti Belgesi almak.
Ticari bir hesap açılması ve hasılatın bu hesap aracılığı ile elde edilmesi zorunlu değildir.Türkiye’de bulunan bankadan ticari bir hesap açmak ve hasılatı bu hesap aracılığı ile tahsil etmek.
İnternet ve benzeri elektronik ortamdan elde edilen hasılat sınırını aşmamak. (2023 yılı için 120.096 TL’.2024 yılı için 240.030 TL)İnternet ve benzeri elektronik ortamdan elde edilen hasılat sınırı 2024 yılı için 1.100.000 TL’dir.
GVK 94 üncü madde kapsamındaki alıcılar gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadır. Alıcı, GVK 94 üncü madde kapsamında ise %2,  tevkifat yapmak zorundadaır.Sadece bankalar hasılat üzerinden gelir vergisi tevkifatı yapmak zorundadır. Alıcı, GVK 94 üncü madde kapsamında olsun ya da olmasın vergiden muaf esnaf işçi çalıştırıyorsa %2, çalıştırılmıyorsa %4 oranında tevkifat yapılmaktadır.
Hasılat sınırı aşılırsa gelir vergisi mükellefiyeti açtırılır. İzleyen yıl Ocak ayının sonuna kadar 10 uncu bende belirtilen şartları sağlamaları halinde, izleyen yılda aynı bent kapsamında esnaf muaflığından faydalanabilecektir.Hasılat sınırı aşılırsa gelir vergisi mükellefi olunur. Ancak bir daha esnaf muaflığına geri dönülemez.

—————————

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.