Sirkü 1956 – 2024 yılında vergide gündem olanlar
2024 yılında hayatımıza giren vergi uygulamaları hakkında gerekli bilgilendirmeler sirkülerimizle yapılmış olmakla beraber hatırlamak açısından aşağıda kısaca tekrar edilmiştir.
1- 1834 nolu sirkümüz
Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan 10.01.2024 tarihli duyuru ile ilgili kurumlardan temin edilmeye başlanılan;
– İthalat işlemlerine ilişkin belgelerin,
– Kira ödemelerine ilişkin belgelerin,
– Sigorta poliçelerinin,
– Sigorta komisyon gider belgesinin,
– Elektronik ürün senedinin (ELÜS),
1/2/2024 tarihinden itibaren verilmeye başlanacak olan 2024/1 dönemine ait Form Ba ve Form Bs bildirimlerinden başlamak üzere, Form Ba ve Form Bs bildirimlerine dâhil edilmesi zorunluluğunun kaldırıldığı bildirilmiştir.
2- 1835 nolu sirkümüz
1.2.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’de İkamet Etmeyenlere Özel Fatura ile Yapılacak Satışlarda istisna uygulanabilmesi için satış bedelinin toplamı 2.000 TL den 10.000 TL ye yükseltilmiştir.
1.2.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Yolcu beraberi eşya ihracı istisnasındaki asgari satış tutarı 100 TL den 1.000 TL ye yükseltilmiştir.
1.2.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak Mükelleflerin istisnadan yararlanabilmesi için taşımacılık faaliyetini yaptıkları dönemde uluslararası taşımacılık faaliyetinin yürütülmesine ilişkin ilgili mevzuat gereğince kendileri adına düzenlenmiş geçerli bir yetki belgesine sahip olmaları zorunludur.
1.2.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDVGUT (I/B-15.) bölümünden sonra gelmek üzere eklenen Kart, Şifre, Kod ve Benzerlerinin Satışında KDV Uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.
3-1841 nolu sirkümüz
7491 sayılı Kanun ile KDV kanununda yapılan değişiklikler ile,
1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere KDV tevkifatı yapmak zorunluğu kapsamındaki belirlenmiş alıcılara kamu iktisadi teşebbüsleri (kamu iktisadi kuruluşları, iktisadi devlet teşekkülleri) de açık bir şekilde dahil edilmiştir.
1 Mart 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 2000 TL nin üstündeki işlemlere ilişkin kısmi tevkifat uygulama sınırı fatura düzenleme sınırına çıkarıldı.
2 no.lu beyannamede tahakkuk eden KDV’nin, aynı döneme ilişkin 1 no.lu beyannamede beyan edilen iade hakkı doğuran işlemlerden kaynaklanan KDV alacağına mahsubu mahsubun gerçekleştiği dönemden sonraki ay verilecek 1 no.lu KDV beyannamesinde indirim konusu yapılabileceği,
10.2.204 tarihinde yürürlüğe girmek üzere, KDVGUT III/C-1 bölümde yapılan ibare değişiklikleri ile vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından sorumlu sıfatıyla beyan edilen verginin indirimi ödeme şartına bağlandı.
10.2.204 tarihinden itibaren, Mükelleflerin İade belgelerdeki muhteviyat eksiklikleri veya KDVİRA sistemin tespit ettiği olumsuzlukları giderilmesi için kendilerine verilen 30 günlük süreden sonra eksiklikleri gideren mükelleflerin mahsup talepleri yerine getirilmekle beraber Gecikme zammı eksiklik/Olumsuzluk yazısının mükellefe tebliğ edildiği tarihi ile mükellefin eksiklikleri/olumsuzlukları tam olarak giderdiği tarih arasında geçen süre için uygulanacak.
4- 1842 nolu sirkümüz
1 Şubat 2024 tarihinden itibaren verilmesi gereken beyannamelerden başlamak üzere, vergi kesintisi yapmakla sorumlu tutulanlar tarafından verilen KDV beyannamelerinin verilme ve bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süreleri, vergilendirme dönemini takip eden ayın 25 inci günü sonuna kadar uzatılmıştır.
5- 1847 nolu sirkümüz
21.4.2022 tarihinden geçerli olmak üzere
19/4/2022 tarihinden önce düzenlenmiş faturalar ve akdedilen menkul satış sözleşmelerinin ifası kapsamında dolaşıma girmiş bulunan döviz cinsinden kıymetli evraklar kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinde,
Borsa İstanbul A.Ş. Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasasında döviz cinsinden gerçekleştirilen kıymetli maden ve kıymetli taş alım satım işlemleri ile bu işlemlerin takası kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinde,
TL ödeme zorunluluğu kaldırıldı.
28.2.2024 tarihinden geçerli olmak üzere
Dış Ticaret Sermaye Şirketleri (DTSŞ) veya Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (SDTŞ) üzerinden gerçekleştirilecek ihracatlar ile E-İhracat Destekleri Hakkında Karar kapsamındaki E-İhracat Konsorsiyumu statüsüne sahip şirketler üzerinden aracılı ihracat sözleşmesine dayanarak gerçekleştirilecek ihracatlara yönelik menkul satış sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinde,
Gümrük beyannamesine tabi tutulan ihrakiye satış ve teslimi dahil transit ve gümrük antrepo rejimleri ile geçici depolama ve serbest bölge hükümlerinin uygulandığı malların teslimine ilişkin akdedilen menkul satış sözleşmeleri kapsamındaki ödeme yükümlülüklerinde,
Serbest bölgede faaliyet gösteren firmalar ile dış ticaret işlemleri kapsamında yapılan menkul satış sözleşmesine konu malların teslimine ilişkin ödeme yükümlülüklerinde,
TL olarak ödeme zorunluluğu kaldırıldı.
6- 1868 nolu sirkümüz
– Aktif toplamı 150 milyon lira,
– Yıllık net satış hasılatı 300 milyon lira,
– Çalışan işçi sayısı 150 kişi
eşik değerini art arda iki hesap döneminde aşan şirketler 1.1.2024 tarihinden itibaren bağımsız denetime tabi oldu.
7- 1871 nolu sirkümüz
1.5.2024 tarihinden itibaren
Kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler (hazır yemek şirketleri dâhil), lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde verilen hizmetlerde KDV oranı (% 10) olarak uygulanmaya başlandı.
Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışların da aynı mahiyette olduğu açıklandı.
Öte yandan, yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine masa, oturma yeri, tezgâh gibi servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunanların bu yerlerde yaptıkları satışlar da bu kapsamda olduğu belirtildi.
8- 1876 nolu sirkümüz
Maliye görüş değiştirdi 2024 yılındaki KDV iadelerinde indirimli orana tabi taşınmaz satışlarında KDV oranı Taşınmazın fiili kullanım şekline göre değil ruhsat ve tapu kayıtları esas alınarak belirlenmeye başlandı. Konu yargı kararları ile kesinleşti.
9- 1879 nolu sirkümüz
Gecikme zamları 21 Mayıs 2024 tarihinden itibaren aylık %4,5, tecil faizi oranı da yıllık %48 olarak uygulanmaya başlandı.
10-1883 nolu sirkümüz
Türk Ticaret kanunda yapılan değişiklikler 29 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi.
11- 1894-1928 Nolu sirkümüz
1.8.2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Döviz tevdiat hesaplarından/döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat/katılma hesapları ile aynı mahiyetteki altın dönüşümlü kur korumalı hesaplardan elde edilen faiz ve kar payları için uygulanmakta olan %0’lık tevkifat oranı, diğer TL mevduat/katılma hesapları ile uyumlu olacak şekilde;(1928 nolu sirküye bak)
Kur korumalı vadeli mevduat/vadeli katılma hesapları ile döviz tevdiat/döviz cinsinden katılım fonu hesaplarından dönüşüm kuru üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat hesaplarından;
– 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli hesaplarda % 10,
– 1 yıla kadar ( 1 yıl dâhil) vadeli hesaplarda %7,5 olarak belirlenmiştir.
– 1 yıldan uzun vadeli olanlarda %5
Altın cinsinden mevduat/katılım fonu hesaplarından dönüşüm fiyatı üzerinden Türk lirasına çevrilen mevduat/katılma hesaplarından;
– 6 aya kadar (6 ay dâhil) vadeli olanlarda %10
– 1 yıla kadar (1 yıl dâhil) vadeli olanlarda %7,5.
Olarak belirlendi.
12-1895-1914-1917-1946 -1952 nolu sirkümüz
7524 sayılı kanunla Vergi kanunlarında
Asgari kurumlar vergisi.
Ticari veya serbest meslek faaliyetleri yönünden mükellefiyeti olanların gerçek hasılatlarının tespiti.
e ticarette %1 vergi stopajı
gibi güvenlik müesseseleri ile
Vergi ceza tutarlarında muazzam artışlar.
Vergi aslının uzlaşma kapsamından çıkarılması.
Beş takvim yılı veya daha fazla süreyle devreden KDV tutarlarının, indirim KDV hesaplarından çıkarılarak Özel bir hesaba alınması,
gibi
Radikal değişikliler yapıldı.
13- 1898 nolu sirkümüz
7491 sayılı kanunla 6183 sayılı AATUH kanunda yapılan değişikliklere göre Vergi incelemelerine göre alınacak İhtiyati haciz kararı Vergi inceleme raporunun vergi dairesine intikal etmesinden sonra alınabilecek. Ödeme emirlerine karşı açılan davalarda haksız çıkma zammı alınmayacak haciz zaptı elektronik ortamda düzenlenebilecek.
14- 1908- 1935 nolu sirkümüz
Vergi mükelleflerine ait Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dâhil olan ve işte kullanılan taşıtlara 31.1.2025 tarihine kadar, bu tarihten sonra işte kullanılacak taşıtlara ise kullanmaya başlamadan önce,
1/7/2025 tarihinden itibaren ilk defa iktisap edilen ÖTV Kanununa ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlardan; motorlu araç ticareti yapanlardan kullanılmak üzere alınanlara motorlu araç ticareti yapan mükellefler tarafından kayıt ve tescil işlemi gerçekleştikten sonra trafiğe çıkmadan önce, kullanılmak üzere ithal edilenlere ise ithalatı yapanlar tarafından tescil işlemi gerçekleştikten sonra bir ay içerisinde, birinci fıkra kapsamında yer almayan ve taşıt tanıma sistemi kullanan taşıtlara ise 1/7/2025 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra taşıt tanıma sistemi kullanacaklara ise kullanılmaya başlanmadan önce TTB takılması zorunluluğu getirilmiştir.
15- 1909 nolu sirkümüz
Eylül 2024 dönemi bildirimlerinden başlamak üzere Form Ba ve Form Bs bildirimlerinin verilmesi uygulamasına son verildi.
YN ÖKC’lerden düzenlenen ÖKC günlük kapanış (Z) raporlarına ait mali bilgiler, güvenli servis sağlayıcısı (ÖKC TSM Merkezleri) üzerinden GİB’e elektronik ortamda bildirilecek.
Elektronik tebligat yapılacak kişilere 1.1.2025 tarihinden itibaren ” ÖTV Kanununa ekli II sayılı listedeki mallardan (Taşıtlar) kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına kayıt ve tescil yapılan gerçek ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküller de eklendi.
16- 1911 nolu sirkümüz
Sosyal İçerik Üreticiliği, İnternet ve Benzeri Elektronik Ortamlar Üzerinden Sunulan Hizmetler ile Mobil Cihazlar İçin Uygulama Geliştiriciliğinde Kazanç İstisnası değişikliklerle güncellendi.
17- 1912 nolu sirkümüz
Hizmet erbabına pay senedi verilmek suretiyle sağlanan menfaatlerde ücret istisnası hükümleri 2/8/2024 tarihinde yürürlüğe girdi.
18- 1913 nolu sirkümüz
İhracatı Geliştirme A.Ş. Kuruluş amacına uygun işleri ile sınırlı olmak üzere, kurumlar vergisinden muaf tutuldu.
Türkiye’de Kurulu fonlar ile yatırım ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuldu. Bu kapsamda 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilecek kazançlar için bu istisna kâr dağıtım şartına bağlandı.
Taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnasının kaldırılmış olması nedeniyle Kaldırıldığı 15.7.2023 tarihinden önce elde edilen taşınmazlar için şartları dahilinde istisnadan faydalanılmaya devam edilecek ancak istisna oranı yüzde 50 yerine yüzde 25 olarak uygulanacak.
Taşınmazların kısmi bölünme kapsamında vergisiz devirleri de 1 Ocak 2024 itibarıyla kaldırıldı.
Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin yalnızca yurt dışına satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesna tutulacak bu ürünlerin 1/1/2025 tarihinden itibaren yurt içine satışından elde edilen kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulanmayacak.
Kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlar, istisna dışı kurum kazancından indirilmeyecek.
Yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların kurumlar vergisinden indirimi için tamamının, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirildi.
Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden %25 oranında alınacaktır. Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara yüzde 30 kurumlar vergisi uygulanacak. Kurumlar vergisi mükelleflerince, câri vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre ve câri dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenecek.
İhracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı 5 puan indirimli olarak uygulanacak. (1917 nolu sirküye bakınız)
Üretim faaliyetiyle iştigal eden kurumların, üretim faaliyetinden elde ettikleri kazançlarıyla sınırlı olmak üzere, kurumlar vergisi oranının 1 puan indirimli olarak uygulanacak. (1917 nolu sirküye bakınız)
19- 1915 nolu sirkümüz
Tam mükellefiyete tabi girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının katılma paylarının fona iadesinden doğan gelirler ile bu fonların katılma paylarının Vergi Usul Kanunu’nun 279’uncu maddesi kapsamında değerlenmesinden kaynaklanan değer artış kazançları iştirak kazancı istisnasına dahil edildi.
20- 1922-1941 nolu sirkümüz
Vergi mükellefi olmayanlar da tevsik zorunluğu kapsamına alındı.
Tevsik zorunluluğu kapsamına alınan mükellef olmayanlarında kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere yapacakları, 30.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunlu hale getirildi. İşyeri ve konut kiralamalarında tutar sınırı yok
21- 1923 nolu sirkümüz
Mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunan ve bu suretle vergi ziyaına sebebiyet veren mükelleflere kesilecek vergi ziyaı cezasının yüzde elli artırılarak uygulanacak.
213 sayılı Kanunun 376 ncı maddesinde, mükellef veya vergi sorumlusu; ikmalen, resen veya idarece tarh edilen vergiyi veya vergi farkını ve vergi ziyaı, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarının yarısını ihbarnamelerin tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde ilgili vergi dairesine başvurarak vadesinde veya teminat göstererek vadenin bitmesinden itibaren üç ay içinde ödeyeceğini bildirirse kesilen cezanın yarısının indirileceği hükme bağlanmıştır. Diğer taraftan, aynı tebliğ gereği 2024 yılı için 23.000 Türk lirasını aşmayan usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları için söz konusu indirim oranı yüzde yetmiş beş olarak uygulandı.
22-1925 nolu sirkümüz
1/1/2024 tarihinden, Yapılmakta olan yatırımlarda ve Tasfiye ve iflas sürecindeki şirketler ile KİT ve İDT lerinde enflasyon düzeltmesi farkları vergiye tabi kazancın tespitinde dikkate alınmayacak.
23- 1926 -1927 nolu sirkümüz
31.10.2024 tarihinden itibaren Altın, Gümüş, Platin ile İlgili Arama, İşletme ve Zenginleştirme Faaliyetlerine İlişkin İstisnadan kaynaklanan mahsuben iade talepleri miktarına bakılmaksızın vergi inceleme raporu, YMM raporu ve teminat aranmadan yerine getirilecek.
KDV’nin, yüklenildiği dönem ile iadenin talep edildiği dönem arasındaki KDV beyannamelerinde sonraki döneme devreden KDV yetersiz olsa, hatta ödeme çıkmış olsa bile iadenin talep edildiği dönem beyannamesindeki toplam indirim tutarı iade edilecek KDV den fazla ise iade tutarının tamamı yerine getirilecek. Fazla değilse toplam indirim tutarı kadarı iade edilecek.
KDV iadesinde İndirimli teminat uygulamasından son yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan bilânçoya göre en az;
– Aktif toplamı 100.000,00 TL ye
– Maddi duran varlıkları toplamı 25.000.000 TL,
– Öz sermaye tutarı 50.000.000 TL,
– Net satışları 125.000.000 TL,
Olanlar diğer şartları da taşımaları kaydıyla yararlanabilecek.
Ayrıca KDV iadesinde ezberler bozuldu iade usul ve esaslarında köklü değişikliler yapıldı.
24-1929 nolu sirkümüz
Afet Bölgesi Olarak Kabul Edilen Yerlerde Genel Bütçeli Kamu İdarelerine Bağışlanmak Üzere Konut, İş Yeri, Okul, Öğrenci Yurdu, Hastane, İbadethane, Kültür ve Sanat Merkezi, Kütüphane Gibi Taşınmazların İnşasına İlişkin Yabancı Devlet Kurum ve Kuruluşlarına Yapılan Teslim ve Hizmetler ile Genel Bütçeli Kamu İdarelerine Bağışlanacak Konutların Yabancı Devlet Kurum ve Kuruluşlarına Teslimine İlişkin İstisnadır.
İstisna 1/1/2024 tarihinden itibaren 31/12/2025 tarihine kadar yapılan teslim ve hizmetleri kapsamaktadır.
25- 1930 nolu sirkümüz
Liman ve Hava Meydanlarında Yapılan Hizmetlere İlişkin İstisnada değişiklik yapıldı. 31.10.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe giren değişiklikle
İstisnanın uygulanması için hizmetin;
– Liman ve hava meydanı olarak belirlenen yerlerde,
– Yük ve/veya yolcu taşımaya elverişli deniz taşıma araçları ile hava taşıma araçları için
yapılması gerekmektedir.
26- 1932 nolu Sirkümüz.
1.1.2025 tarihinden geçerli olmak üzere Bilanço esasına göre defter tutmak zorunda olan mükellefler ile ihtiyari olarak bilanço esasına göre defter tutmayı tercih eden mükelleflere e deftere tabi oldu.
27- 1933 nolu sirkümüz
Sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura vermek mecburiyetinde olanların 1.1.2025-31.12.2025 tarihleri arasında sattıkları mal ve hizmetlerin vergili tutarının 3 bin lirayı aşması halinde 1.1.2026 tarihinden itibaren ise tutarı ne olursa olsun e-Arşiv Fatura düzenlenmesi zorunlu oldu.
İnşaat Demiri İzleme Sistemine geçiş zorunluluğu getirilen mükelleflerden brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) 2024 ve müteakip hesap dönemlerinde 1 Milyon TL ve üzeri olan mükellefler,
e-İrsaliye uygulamasına dâhil oldular.
28- 1939 nolu sirkümüz
2024 yılı için uygulanacak yeniden değerleme oranı % 43,93 (kırk üç virgül doksan üç) olarak tespit edilmiştir.
29- 1940 nolu sirkümüz
Kurumlar vergisi Kanunun 5/1-a maddesinde yer alan iştirak kazancı istisnası
Kurumların, en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan iştirak hisseleri ile aynı süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri rüçhan hakları ve Kanunun 5/1-a maddesi kapsamında istisna kazançlarına kaynak oluşturan yatırım fonlarının katılma paylarının satışından doğan kazançlardaki istisna oranı 27.11.2024 tarihinden itibaren %75 den %50 ye düşürüldü.
30- 1942 nolu sirkümüz
Mali açıdan yılsonlarında dikkat edilmesi gereken hususlar açıklandı.
31- 1947 nolu sirkümüz
2025 yılında uygulanacak asgari ücret 1.1.2025 tarihinde yürürlüğe girmek üzere aylık brüt 26.005,50 TL, aylık net 22.104,67 TL, günlük brüt 866,85 TL olarak tespit edildi.
32- 1948 nolu sirkümüz
ÖTV istisnasından faydalanarak araç almak isteyen engelli bireylerin alacakları araçların yerli katkı oranının en az %40 olması gerekmektedir.
Mücbir sebep hali ilan edilen yerlerde mücbir sebep, bu durumun vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen üçüncü ayın son günü itibarıyla bitmiş sayılacaktır. Bakanlık bu süreyi mücbir sebep halinin vukua geldiği tarihin rastladığı ayı izleyen on sekizinci ayın sonunu geçmemek kaydıyla uzatabilecektir,
33- 1950 nolu sirkümüz
28 Aralık 2024 tarihinden geçerli olacak şekilde Vadesine en çok 3 ay kalan senetler karşılığında yapılacak reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 48,25 avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 49,25 olarak belirlendi.
34- 1951 nolu sirkümüz
Vergi uygulamaları ile ilgili olarak 2025 yılında uygulanacak maktu hadlere ilişkin tutarlar açıklandı
35- 1953 nolu sirkümüz
1.1.2025 den itibaren Envanter defterinin ihtiyari olarak elektronik defter şeklinde tutulabilmesi sağlandı ve buna yönelik usul ve esaslar belirlendi.
36- 1954 nolu sirkümüz
Gelir İdaresi Başkanlık sistemlerinde yer alan ve VUK nun 5 inci maddesi kapsamındaki üçüncü kişilerle paylaşılabilecek bilgilerin anılan madde hükümleri çerçevesinde genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri dışındaki kamu kurum ve kuruluşları ve tüzel kişilerle paylaşılması karşılığında katılma payı alınacaktır.
Vergi mahremiyeti kapsamında yer almayan bilgiler ile vergi mahremiyeti kapsamında yer almakla birlikte kişilerin paylaşılmasına rıza gösterdikleri/muvafakat ettikleri bilgiler paylaşıma konu edilebilecektir.
——————————
Hatırlatma:
Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.
Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.