Sirkü 1938 – Limited şirketin Anonim Şirkete dönüşmesinde Hisse Senedinin İktisap Tarihi

Gelir Vergisi Kanunu’nun mükerrer 80/1 inci maddesi gereği,

“İvazsız olarak iktisap edilenler ile tam mükellef kurumlara ait olan ve iki yıldan fazla süreyle elde tutulan hisse senetleri hariç, menkul kıymetlerin veya diğer sermaye piyasası araçlarının elden çıkarılmasından sağlanan kazançlar”

Değer artış kazancı olarak vergilendirilmektedir.

Madde gereği “elden çıkarma” deyimi, bu mal ve hakların satılması, bir ivaz karşılığında devir ve temliki, trampa edilmesi, takası, kamulaştırılması, devletleştirilmesi, ticaret şirketlerine sermaye olarak konulmasını ifade etmektedir.

Hisse senetlerinin elden çıkartılmasından doğan kazancın vergilendirilmesinde, hisse senedinin iktisap tarihi önemlidir.

Ekonomik açıdan büyüyen Limitet şirketler belli bir süre sonra Anonim Şirkete dönüşmektedir. Nevi değişikliği dediğimiz bu gibi durumlarda A.Ş. yönetim kurulları hisse senedi bastırılıncaya kadar evvelemirde geçici ilmühaber çıkarmakta daha sonra karar alarak hisse senedi bastırıp ortaklara hisse senetlerini vermektedirler.

Böyle bir durumda iktisap tarihi olarak Ltd. şirket hissesine ilk sahip olunan tarihin mi, A.Ş. dönüştükten sonra pay sahipliğine ilişkin ilmühaberin çıkarıldığı tarihin mi,  yoksa hisse senedinin bastırıldığı tarihin mi kabul edileceği kafa karışıklığına neden olmakta ve zaman zaman mükellefle Vergi idaresi arasında ihtilaflar doğurmaktaydı.

İhtilafa konu hisse senetlerinin İktisap tarihi olarak;

Maliye idaresi 2018 yılına kadar verdiği özelgeler de ortakların limited şirket sermayesine katıldıkları tarihi esas almaktaydı.

Daha sonra bu görüşten vazgeçip görüş değiştirerek 2018 yılından itibaren Anonim şirkete ait hisse senetlerinin bastırıldığı tarihi esas almaktadır.

Konuya ilişkin Vergiyargısının konuya yaklaşımı ise, Türk Ticaret Kanununa göre, pay senedi bastırılıncaya kadar ilmühaber çıkartılabileceği ve ilmühaberlere, nama yazılı pay senetlerine ilişkin hükümlerin uygulanacağı, nama yazılı pay senetlerinin devrinin ise ciro ve zilyetliğin geçirilmesi ile gerçekleştirileceği görüşünden hareketle Maliye idaresinin yeni uygulaması ile paralellik taşımaktadır. Son zamanlarda Vergi yargısınca verilen kararlar bu yönde.

Hal böyle olunca İktisap tarihin belirlenmesi hususu Maliye idaresinin yeni uygulamasına paralel Yargı kararlarıyla netleşmiş durumdadır.

Dolayısıyla hisse senetlerinin iktisap tarihi olarak A.Ş. Yönetim kurullarınca geçici ilmühaber bastırılmasına karar verilen tarihin esas alınması gerekmektedir.

———————————

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.