Sirkü 1941 – Tevsik zorunluluğundaki 7 bin liralık sınır 30 bin liraya yükseltildi.
Gelir İdaresi Başkanlığınca 30 Kasım 2024 tarih ve 32738 sayılı resmi gazetede yayımlanan 575 sıra nolu VUK Genel tebliğ ile 459 sıra nolu VUK Genel tebliğinde değişiklik yapıldı.
575 sıra nolu tebliğin
Birinci maddesi ile
4.1. Kapsam ve Tutar” başlıklı bölümünde bulunan “7.000” ibareleri “30.000” şeklinde, aynı bölümün dördüncü paragrafından sonra yer alan örnekteki “20.000” ibaresi “35.000”, beşinci paragrafından sonra yer alan ilk örnekteki “15.000” ibaresi “45.000”, ikinci örnekteki “25.000” ibaresi “90.000” şeklinde değiştirilmiştir.
Yapılan bu değişiklik ile Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler hariç olmak üzere) yapacakları, 7.000 TL’yi aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmelerine ilişkin zorunluluk 30.000 TL ye yükseltilmiştir.
Başka bir ifade ile, tevsik zorunluluğu 7 bin liradan 30 bin liraya yükseltilmiştir.
Tevsik zorunluluğu: Bu Tebliğ uygulaması bakımından, Vergi Usul Kanununun 232 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccarları, serbest meslek erbabını, kazançları basit usulde tespit olunan tüccarları, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçileri, vergiden muaf esnafı, mükellef olmayanları, kapsamaktadır.
İkinci ve 3 üncü maddesi ile 459 nolu tebliğin örneklerindeki rakamları revize edilmiştir.
Dördüncü maddesi ile,
459 nolu tebliğin “4.2. Kapsamda Olmayan Tahsilat ve Ödemeler” başlıklı bölümünün (h) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“h) Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların (mükellef olmayanlar hariç olmak üzere) yabancılar ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerle yapacakları işlemlere ilişkin tahsilat ve ödemelerin (Şu kadar ki, düzenlenecek faturalarda yabancıların ve/veya Türkiye mukimi olmayan gerçek kişilerin pasaport numaralarının yazılması şart olup, bunun dışında pasaportların bir suretinin faturanın ekine konulmasına gerek bulunmamaktadır. Ayrıca, tahsil edilen tutarların tahsilatı takip eden ilk iş günü sonuna kadar aracı finansal kurumlara yatırılması zorunluluğu aranılmayacaktır.),”
Not= Tevsik zorunluluğunda yapılan bu değişiklik işyeri ve konut kirası ödemelerini ve
Tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan araç kiralama faaliyeti ile uğraşanların vermiş oldukları motorlu kara taşıtı ve motorlu kara aracı (13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ile 18/7/1997 tarihli ve 23053 mükerrer sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Trafik Yönetmeliğine göre tescile yetkili kuruluşlarca kayıt ve tescil edilmesi zorunlu olmayan taşıt ve araçlar hariç) kiralama hizmetlerine ilişkin tahsilat ve ödemelerini,
kapsamamaktadır.
Dolayısıyla bu ödeme ve tahsilatlar tutarı ne olursa olsun finansal kurumlar kanalıyla ödenecek ve tahsil edilecek.
—————————
Hatırlatma:
Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.
Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.
Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.