Sirkü 1913 – Kurumlar vergisinde yapılan değişiklikler

28 Eylül 2024 tarih ve 32676 sayılı resmi gazetede yayımlanan ve 7341, 7394, 7440, 7456, 7491 ve 7524 sayılı kanunlarla Kurumlar vergisinde yapılan değişiklerin açıklandığı 23 sıra numaralı KV Genel tebliği aşağıda özetlendi.

1– 23 sıra nolu KV. Genel tebliğin birinci maddesi ile 1 sıra numaralı KV Genel tebliğin 4.17 “Bölgesel yönetim merkezleri” başlıklı bölümü başlığıyla birlikte İhracat kredileri için kefalet vermek amacıyla kurulan kurumlar olarak değiştirilmiştir.

Bu değişiklik ile,

5910 sayılı Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 18 inci maddesi kapsamında;

Mal ve hizmet ihracatçılarının finansman ihtiyaçlarının giderilmesine katkı sağlamak ve teminat yetersizliği içinde olan ihracatçılar lehine kefalet vermek amacıyla kurulan

İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi,

Kuruluş amacına uygun işleri ile sınırlı olmak üzere, Kurumlar Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasına 7341 sayılı Kanunun 12 inci maddesiyle eklenen (p) bendi uyarınca kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.

Diğer taraftan,

Aynı bentte 7491 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle, katılım bankalarının ortağı olduğu ve katılım bankacılığı ilke ve esaslarına uygun her türlü finansman için kefalet vermek amacıyla kurulan

Katılım Finans Kefalet Anonim Şirketi de

Bu faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf tutulmuştur.

2- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 4 üncü maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinin “5.5 Türkiye’de kurulu fonlar ile yatırım ortaklıklarının kazançlarına ilişkin istisna” başlıklı bölümünün sonuna eklenen parağrafla;

Fon ve ortaklıklarının kazançlarının tamamı kurumlar vergisinden istisna tutuldu. Bu kapsamda 1 Ocak 2025’ten itibaren elde edilecek kazançlar için bu istisna kâr dağıtım şartına bağlanıyor. İstisnadan faydalanılabilmesi için gayrimenkul gelirlerinin yüzde 50’sinin dağıtılması gerekecek. Böylece, istisna kazancın yüzde 50’si ortaklara dağıtıldığında kâr paylarını alanlardan gelir ve kurumlar vergisi alınacak.

3- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 5 inci maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 5.6 ve 5.6.2 bölümünde yapılan değişiklikle,

Taşınmaz satışlarından elde edilen kazançlara tanınan kurumlar vergisi istisnasının kaldırılmış olması nedeniyle Kaldırıldığı 15.7.2023 tarihinden önce elde edilen taşınmazlar için şartları dahilinde istisnadan faydalanılmaya devam edilecek ancak istisna oranı yüzde 50 yerine yüzde 25 olarak uygulanacak.

Taşınmazlara ilişkin kazanç istisnası kaldırıldığından, taşınmazların kısmi bölünme kapsamında vergisiz devirleri de 1 Ocak 2024 itibarıyla kaldırıldı.

Girişim sermayesi yatırım fonu katılma payları ile girişim sermayesi yatırım ortaklıklarının hisse senetlerinden elde edilen gelirlere sağlanan istisna hariç olmak üzere diğer yatırım fonlarından elde ettikleri gelirlere yönelik sağlanan kurumlar vergisi istisnası 15 Temmuz 2023 itibarıyla kaldırıldı. Bu tarihten önce elde edilen fon katılım belgeleri itfa edilene veya elden çıkarılana kadar istisnadan faydalanılmaya devam edilecek.

Sermaye Piyasası Kurulundan izin alarak faaliyette bulunan girişim sermayesi fonlarının katılma paylarının satışından elde edilecek kazançların %75’i, bu tebliğde öngörülen diğer şartların da sağlanması kaydıyla kurumlar vergisinden istisna olacak.

4- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 6 ıncı maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 5.12.3.1 bölümünde yapılan değişiklikle,

Serbest bölgelerde üretim faaliyetinde bulunan mükelleflerin bu bölgelerde imal ettikleri ürünlerin yalnızca yurt dışına satışından elde ettikleri kazançları gelir veya kurumlar vergisinden müstesna tutulacak bu ürünlerin 1/1/2025 tarihinden itibaren yurt içine satışından elde edilen kazançlara kurumlar vergisi istisnası uygulanmayacaktır.

Başka bir deyişle 1.1.2025 tarihinden itibaren elde edilen kazançlardan başlamak üzere istisna sadece ihracat gelirleri ile sınırlandırılacak. Böylece yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazançlardan vergi alınacak.

5- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 7 inci maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 5.17 bölümünde yapılan değişiklikle,

Kurumların kurumlar vergisinden istisna edilen kazançlarına ilişkin giderlerinin veya istisna kapsamındaki faaliyetlerinden doğan zararlar, istisna dışı kurum kazancından indirilmeyecek. Ancak iştirak hisseleri alımıyla ilgili finansman giderleri, Kanunun 19 uncu maddesi kapsamında yapılan devir işlemleri sonrasına isabet edenler de dâhil olmak üzere, kurum kazancından indirilebilecek.

6– 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 8 inci maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 10.5 bölümünde yapılan değişiklikle,

1 Ocak 2023’ten itibaren elde edilen yurt dışına verilen mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kayıt tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon gibi bazı hizmetler ile yabancılara verilen eğitim ve sağlık hizmetlerinden elde edilen kazançların tamamının, beyanname verilme tarihine kadar Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirildi. Bu kazançlar üzerinden beyannamede indirim konusu yapılabilecekoran da yüzde 50’den yüzde 80’e yükseltildi

7- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 9 uncu maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 19.2.2. bölümünde yapılan değişiklikle,

Taşınmazlar kısmi bölünme kapsamından çıkarıldı.

Ayrıca,

19.2.2.3. bölümünde yer alan İştirak hisselerinin ortaklara verilmesi başlıklı bölümü aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Kısmi bölünmede devredilen varlıklara karşılık edinilen devralan şirket hisseleri, devreden şirkette kalabileceği gibi doğrudan bu şirketin ortaklarına da verilebilir. İştirak hisselerinin Kurumlar Vergisi Kanununun 19 uncu maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendine göre devrinde, devralan şirketin hisselerinin devreden şirketin ortaklarına verilmesi halinde, devre- dilen iştirak hisselerine ilişkin borçların da devri zorunludur.

Örneğin; Ortakları (A) ve (B) olan (R) Limited Şirketi aktifinde kayıtlı olan ve banka kredisi kullanılarak satın alınmış olup henüz ödenmemiş 500.000 TL borcu bulunan iştirak his- sesini, kayıtlı değeri olan 1.000.000 TL üzerinden (Y) A.Ş.’ye kısmi bölünme kapsamında dev- retmiş ve bu devir karşılığında (Y) A.Ş.’den alınan hisse senetleri Ortak (A) ve (B)’ye verilmiştir.

Buna göre, (Y) A.Ş. ayni sermaye olarak konulan iştirak hissesi nedeniyle 500.000 TL’lik sermaye artırımında bulunacak, bu sermaye artırımına ilişkin hisse senetlerinin (R) Limited Şirketinin ortaklarına verilmesi nedeniyle, (R) Limited Şirketi de 500.000 TL’lik sermaye azaltımında bulunacaktır.

Örnekten de anlaşılacağı üzere, devredilen kıymetlere karşılık edinilen devralan şirket hisselerinin ortaklara verilmesi halinde, bölünen şirkette sermaye azaltımına gidileceği tabiidir.

Öte yandan, devralan şirketin hisselerinin devreden şirkette kalması halinde, devredilen taşınmaz ve iştirak hisselerine ilişkin pasif kıymetlerin (borçların) devri ihtiyaridir.”

8- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 10 uncu maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 32.1. bölümünde yapılan değişiklikle,

Kurumlar vergisi, kurum kazancı üzerinden %25 oranında alınacaktır. Yap-işlet-devret modeli ile elde edilen kazançlara yüzde 30 kurumlar vergisi uygulanacak. Kurumlar vergisi mükelleflerince, câri vergilendirme döneminin kurumlar vergisine mahsup edilmek üzere Gelir Vergisi Kanununda belirtilen esaslara göre ve câri dönemin kurumlar vergisi oranında geçici vergi ödenecektir

9- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 11 inci maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 32.1. 2. bölümünde yapılan değişiklikle,

İhracat kazançlarına kurumlar vergisi oranı 1 puan indirimli olarak uygulanıyorken, değişiklikle ihracat yapan kurumların münhasıran (özel olarak) ihracattan elde ettikleri kazançlarına bu vergi oranının5 puan indirimli uygulanması sağlandı.

İmalatçı veya tedarikçi kurumların, dış ticaret sermaye şirketleri veya sektörel dış ticaret şirketleri üzerinden gerçekleştirdikleri ihracat faaliyetlerinden elde ettikleri kazançları için de 5 puanlık vergi indirimine gidildi.

10- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 12 inci maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 32.2.12. bölümünde yapılan değişiklikle,

YTB kapsamında yapılan yatırım harcamasına katkı oranının uygulanmasıyla belirlenen tutarın %10 luk kısmı, kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı takibeden ikinci ayın sonuna kadar talep edilmesi şartıyla, ÖTV ve KDV hariç olmak üzere tahakkuk etmiş diğer vergi borçlarından terkin edilebilecek.

11- 23 sıra numaralı KV. Genel tebliğin 13 üncü maddesi ile 1 sıra nolu KV genel tebliğinde 32.5 bölümüne Yurt içi asgari kurumlar vergisi” başlıklı aşağıdaki 32/C maddesi eklenmiştir

Yurt içi asgari Kurumlar vergisi 32 nci ve 32/A maddeleri hükümleri dikkate alınarak hesaplanan Kurumlar vergisi, indirim ve istisnalar düşülmeden önceki kurum kazancının %10’undan az olamayacak

İlk defa faaliyete başlayan mükellefler üç hesap dönemi boyunca asgari kurumlar vergisi ödemeyecekler. Buna göre 2025 yılında kurulan bir şirket, 2025, 2026 ve 2027 yıllarında asgari kurumlar vergisi ödemeyecek.

Asgari kurumlar vergisi; ticari bilanço kârı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamının veya ticari bilanço zararı ile kanunen kabul edilmeyen giderler toplamı sıfırdan büyük olması durumunda hesaplanacak. Buna karşılık geçmiş yıl zararları asgari kurumlar vergisi matrahından düşülemeyecek.

Hesaplanan asgari kurumlar vergisinden, teşvik belgeli yatırımlarda, yatırıma katkı tutarlarının kullanılması nedeniyle ilgili hesap döneminde alınmayan vergi indirilecek.

Ayrıca ihracat kazançlarına uygulanan 5 puan, sanayi sicil belgesine sahip kurumların üretim faaliyetlerinden elde ettikleri kazançlara uygulanan 1 puanlık indirim nedeniyle alınmayan vergi ile en az yüzde 20’si halka arz edilen kurumların kazançlarına uygulanan 2 puanlık indirim de yine bu vergiden indirilecek.

12- 23 sıra nolu KV. Genel tebliğin 2 inci maddesi ile1 sıra numaralı KV Genel tebliğin “5.1. İştirak kazançları istisnası” başlıklı bölümü değiştirilmiştir. Konuyla ilgili geniş açıklamaları içeren sirkümüze ilerdeki günlerde yayınlanacaktır.

13- 23 sıra nolu KV. Genel tebliğin 3 üncü maddesi ile1 sıra numaralı KV Genel tebliğin 5.2.2. bölümünde yapılan değişikle Yurt dışı iştirakin ödenmiş sermayesinin en az %50’sine sahip olunması durumunda kurumlar vergisi istisnası uygulaması açıklanmış olup Konuyla ilgili geniş açıklamaları içeren sirkümüze ilerdeki günlerde yayınlanacaktır.

—————————-

Hatırlatma:

Sirkülerimiz bilgilendirme amaçlı olup belirli bir konu hakkında genel çerçevede bilgi vermek amacını taşıdığından içerikten kaynaklanan veya içeriğe ilişkin ortaya çıkan sonuçlardan dolayı herhangi bir sorumluluk iddiasında bulunulamaz.

Bu sirkümüzde yer verilen bilgiler yazının tarihi itibarıyla geçerli olup, yazı tarihinden sonra gerçekleşebilecek yasal değişiklikler, gelişecek uygulamalar ve yargı kararları ileride farklı düzenlemeleri ve değerlendirmeleri gerektirebilmektedir.

Bu nedenle konular ile ilgili karar vermeden önce profesyonel bir danışmandan görüş ve destek alınması tavsiye olunur.